PSZCZOŁY - TRADYCJE i OSIĄGNIĘCIA POLSKIEGO PSZCZELARSTWA (czerwiec-sierpień 2009)

Tradycje polskiej produkcji miodu sięgają odległych czasów i oparte są na bartnictwie. Umiejętność hodowli pszczół i gospodarki pasiecznej w oparciu o różne pożytki ma także regionalne zróżnicowanie. Produkty z hodowli pszczół miały szerokie zastosowanie nie tylko konsumpcyjne. Działanie propolisu jako naturalnego leku ma antyseptyczne działanie. Badania prowadzone nad pszczołami i ich chorobami przez księdza Dzierżenia przed 100 laty były pionierskie dla apiterapii i zdobyły uznanie w wielu krajach. Dziś nadal miód jest niezastąpioną naturalną substancją, choć hodowla pszczół w wielu rejonach świata narażana jest na wpływ toksycznych substancji w środowisku. Dzikie pszczołowate, takie jak wszystkie trzmiele giną, dlatego podlegają prawnej ochronie. Mają również znaczenie gospodarcze w zapylaniu roślin motylkowych. Wystawa realizowana przy współpracy z Biblioteką Główną AR w Poznaniu i Stowarzyszeniem "Uroczysko" w Supraślu

Powrót do "wystawy"