PSZCZOŁY - TRADYCJE i OSIĄGNIĘCIA POLSKIEGO PSZCZELARSTWA (czerwiec-sierpień 2009)
Tradycje polskiej produkcji miodu sięgają odległych
czasów i oparte są na bartnictwie. Umiejętność hodowli
pszczół i gospodarki pasiecznej w oparciu o różne pożytki
ma także regionalne zróżnicowanie. Produkty z
hodowli pszczół miały szerokie zastosowanie nie tylko
konsumpcyjne. Działanie propolisu jako naturalnego
leku ma antyseptyczne działanie. Badania prowadzone
nad pszczołami i ich chorobami przez księdza Dzierżenia
przed 100 laty były pionierskie dla apiterapii
i zdobyły uznanie w wielu krajach. Dziś nadal miód
jest niezastąpioną naturalną substancją, choć hodowla
pszczół w wielu rejonach świata narażana jest na
wpływ toksycznych substancji w środowisku. Dzikie
pszczołowate, takie jak wszystkie trzmiele giną, dlatego
podlegają prawnej ochronie. Mają również znaczenie
gospodarcze w zapylaniu roślin motylkowych.
Wystawa realizowana przy współpracy z Biblioteką
Główną AR w Poznaniu i Stowarzyszeniem "Uroczysko" w Supraślu
Powrót do "wystawy"