RODZIME ODMIANY DRZEW OWOCOWYCH i ZBÓŻ (luty-marzec 2008)
W dobie produkcji wielotowarowej gospodarstw
rolnych wytworzenie zdrowych produktów bez użycia
środków chemicznych ochrony roślin jest dla naszego
zdrowia najważniejsze. Od wieków uprawiane odmiany
zbóż jak np. pszenica i orkisz zawierają więcej składników
odżywczych niż pozostałe oraz mało glutenu.
Stanowią także cenny surowiec do produkcji piekarniczej.
Także inne rodzime odmiany roślin są lepiej
dostosowane do lokalnych warunków i odporne na wiele
chorób. Stosowanie GMO jest poważnym zagrożeniem
dla tych organizmów. Również nasze jabłonie czy
grusze znoszą lepiej anomalie pogodowe, coraz częste
w wyniku ocieplania klimatu ziemskiego. Poza zdrowymi,
wartościowymi owocami stare odmiany drzew
dajągenową pulę dla przyszłych prac hodowlanych.
Zachowane w niektórych regionach Wielkopolski stare
aleje grusz, jabłoni czy śliw będą udokumentowane na
doskonałych fotogramach Janusza Nowackiego.
Powrót do "wystawy"