RODZIME ODMIANY DRZEW OWOCOWYCH i ZBÓŻ (luty-marzec 2008)

W dobie produkcji wielotowarowej gospodarstw rolnych wytworzenie zdrowych produktów bez użycia środków chemicznych ochrony roślin jest dla naszego zdrowia najważniejsze. Od wieków uprawiane odmiany zbóż jak np. pszenica i orkisz zawierają więcej składników odżywczych niż pozostałe oraz mało glutenu. Stanowią także cenny surowiec do produkcji piekarniczej. Także inne rodzime odmiany roślin są lepiej dostosowane do lokalnych warunków i odporne na wiele chorób. Stosowanie GMO jest poważnym zagrożeniem dla tych organizmów. Również nasze jabłonie czy grusze znoszą lepiej anomalie pogodowe, coraz częste w wyniku ocieplania klimatu ziemskiego. Poza zdrowymi, wartościowymi owocami stare odmiany drzew dajągenową pulę dla przyszłych prac hodowlanych. Zachowane w niektórych regionach Wielkopolski stare aleje grusz, jabłoni czy śliw będą udokumentowane na doskonałych fotogramach Janusza Nowackiego.

Powrót do "wystawy"